Chili sin carne met chipotle peper
<<Soup-eigenaar Jamie en chef-kok Thomas aten ooit een vegetarische chili met een bijzonder volle smaak. Die intrigeerde hen dusdanig dat ze een zoektocht naar het ultieme ingrediënt aanvingen. Ze vonden het bij een chilifarm in Devon, Engeland, gespecialiseerd in gedroogde en gerookte chilipepers.
Voor 4 personen
- 1 hot and smokey chipotle morita (gedroogde peper. online verkrijgbaar, of gebruik chipotle-poeder)
- 350 gr gedroogde kidneybonen, één nacht voorgeweekt in ruim water
- 1,5 l water
- 2 laurierblaadjes
- 50 ml olijfolie
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
- ½ wortel, in dobbelsteentjes
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- ½ Spaanse rode peper, fijngesneden
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- 50 gr tomatenpuree
- 1 groene paprika, geroosterd, in blokjes
- sap van 1½ limoen
- zeezout
- —
- zure room
- bosui
- koriander
Week de chipotle-peper in warm water tot hij zacht is. Spoel de geweekte kidneybonen schoon in een vergiet. Doe ze in een pan en voeg water toe tot de bonen ruim onder staan. Breng op hoog vuur aan de kook met een theelepel zeezout, laurier en de chipotle. Schep eventueel schuim eraf. De bonen zijn gaar als ze zacht zijn, ongeveer 75-90 minuten.
Fruit in een andere pan de ui, wortel, knoflook en rode peper met een snufje zeezout. Voeg dan paprikapoeder en komijnpoeder toe. Fruit kort mee. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de kidneybonen met het kookwater toe. Gebruik zoveel water tot het geheel net onder staat. Vul zo nodig aan met kraanwater. Kook zachtjes tot alles een romig geheel is. Roer er tot slot de paprika doorheen. Breng op smaak met limoensap en zeezout. Serveer de soep met zure room, bosui en koriander.