Marokkaanse kikkererwtensoep met harissa
<<Voor 4 personen
- 200 gr gedroogde kikkererwten, één nacht geweekt in ruim water
- 50ml olijfolie
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- ½ prei, in dunne halve ringen
- ½ wortel, in dobbelsteentjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes van ½ cm
- 3 tl gemalen komijn
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl gemalen korianderzaad
- 40 gr tomatenpuree
- 4 trostomaten
- ½ kleine hokkaido pompoen, ontdaan van pitten en in blokjes
- 500 ml water
- 1 rode paprika, geroosterd, in blokjes
- 2 ¾ tl limoensap
- zeezout
- —
- groene harissa zie hier
Was de geweekte kikkererwten in een vergiet. Doe ze in een pan en voeg water toe tot de kikkererwten ruim onder staan. Breng met een theelepel zeezout op hoog vuur aan de kook. Schep eventueel schuim van het oppervlak. Kook de kikkererwten zacht en gaar in circa 90 minuten. Giet ze af.
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui, knoflook, prei, wortel en bleekselderij. Voeg na 5 minuten de komijn, het chilipoeder en het korianderzaad toe en bak die mee. Snijd een kruis in de onderkant van de trostomaten, dompel ze even in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten in blokjes en doe die in de pan, samen met de tomatenpuree en de pompoen. Voeg het water toe, tot het geheel net onderstaat. Kook de pompoen gaar op laag vuur. Voeg dan ⅔ van de kikkererwten toe. Pureer de rest van de kikkererwten met een beetje water en doe ze in de pan. Roer en laat de soep 10 minuten pruttelen op laag vuur. Roer tot slot de geroosterde paprika en het limoensap door de soep. Breng op smaak met zeezout. Serveer de soep met groene harissa.