Vergeten groentensoep

De naam van deze soep zorgt regelmatig voor enige verwarring. Het gaat nadrukkelijk niet om groenten die onderin de koelkast zijn blijven liggen (hoewel dat ook best lekkere soep zou kunnen opleveren) maar om groentensoorten die een tijd lang in het verdomhoekje zaten. Chef Danny besloot een soep te maken met vier van die vergeten soorten: knolselderij, pastinaak, meiknol en pompoen – het recept is duidelijk van voor de grote wederopstanding. Het resultaat is een heel romige, blanke soep met citrus en aardetonen die smaakt als het lekkerste eten van je grootmoeder.

75 ml olijfolie
1 grote ui, grof gesneden
1/2 kleine knolselderij, geschild en in grote dobbelstenen
geraspte schil van 1/3 citroen
1 kleine pastinaak, geschild en in plakjes
3 kleine meiraapjes, geschild en in blokjes
1/2 kleine flespompoen, geschild en in blokjes
2 tl zeezout
1 L water
vers citroensap naar smaak (niet teveel)
zwarte peper

cashewnoten, gehakt en eventueel geroosterd

Fruit de ui in de olijfolie met een snufje zout. Laat niet bruin worden. Voeg de overige ingrediënten toe in de hierboven vermelde volgorde tot en met de pompoen. (Roer)Bak op middelhoog vuur gedurende 20 minuten.
Voeg het water toe, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de groenten langzaam gaar koken; dat duurt ongeveer 20 minuten.
Als de groenten gaar zijn de soep pureren. Maak verder op smaak met citroensap, zwarte peper en zout.
Serveer eventueel met geroosterde cashewnoten

Comments are closed.