Tom Ka Kai, Thaise kippensoep met kokos en laos

Tom ka kai is een klassieke, populaire Thaise soep op basis van kippenbouillon met kokosmelk en galanga  (laos). Het recept staat al lang op ons menu maar is in de loop der jaren steeds aangepast – voortschrijdend inzicht heet dat. Kort geleden kregen onze koks een workshop van Mia, de eigenaresse van het Thaise eethuis Ocha, in een zijstraat van de Gelderse kade in Amsterdam. De belangrijkste les die ze hen leerde, en zij van haar moeder, was dat de soep pas wordt samengesteld vlak voor het serveren. Als je nu in een van onze winkels komt zie je het personeel eerst verse ingrediënten zoals een soort sambal, tomaat en gesnipperde kip in het bakje doen en pas daarna een lepel hete bouillon toevoegen. Het werkblad is daardoor propvol, maar voor een echt lekkere soep moet je wat over hebben.

Voor 4 personen

sambal
75 ml zonnebloemolie
½ ui, grof gesnipperd
½ tl zout
½ tl gefermenteerde garnalenpasta (trassi)
2 piri piri (gedroogde rode pepertjes)
1 verse rode peper, grof gesneden
1 teen knoflook
½ tl tamarindepasta
1 tl palmsuiker
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder

bouillon
1,5 L water
2 stengels citroengras
10 limoenblaadjes
80 gr verse galangawortel, in dunne plakjes
1 tl zeezout
200 gr kipfilet, in dunne reepjes
400 ml kokosmelk

topping
200 gr champignons, in kwarten (grote champignons in zessen)
2 trostomaten, in partjes
1 limoen, in kwarten
3 bosuitjes, in dunne ringen
½ bos koriander, fijngesneden

Maak eerst de sambal. Frituur de ui op hoog vuur in zonnebloemolie met een snufje zout gedurende 10 minuten. Zet dan het vuur laag en voeg de garnalenpasta, piri piri, rode peper, knoflook, tamarinde en suiker toe en bak nog eens 5 minuten. Daarna de het paprika en de chilipoeder toevoegen en 5 minuten meebakken. Voor gebruik laten afkoelen en pureren in keukenmachine of met een staafmixer. In de tijd dat je sambal afkoelt kun je de bouillon maken.

Doe voor de bouillon het water samen met citroengras, galanga (houd 4 plakjes apart), limoenblad en 1 tl zout in een pan. Breng aan de kook en voeg na 20 minuten koken de kokosmelk en de fijngesneden kippendij toe. Laat opnieuw aan de kook komen en zet dan uit (of houd even warm).

Tijd om de soep samenstellen. In elke kom doe je:
1 tl zelfgemaakte sambal
6 partjes champignons
1 plakje galanga
½ limoenblad
1 tl bosui
1 tl koriander
2 partjes tomaat
1 partje limoen, het sap
Verdeel de bouillon over de kommen.

Comments are closed.