Surinaamse gele pesi

We begonnen het blogjaar met Hollandse erwtensoep en sluiten af met Surinaamse gele pesi. Een vergelijkbare soep wat betreft het basisingrediënt en de stevigheid (goede bodem voor een nieuwjaarsfeest), maar totaal tropisch van karakter. Je kunt hem daardoor eigenlijk net zo goed op warme dagen eten. Vooral de specerijen zijn verantwoordelijk voor de tropische toets en dan met name de piment. De Engelse naam voor piment is allspice: hij vertoont grote verwantschap met kruidnagel, smaakt lichtjes naar kaneel en nootmuskaat, maar heeft een peperige boventoon. Pesi is trouwens het Surinaamse woord voor spliterwt.

400 gr gele spliterwten, gewassen tot het spoelwater redelijk helder is
2 L water
½  chipotle (gerookte, gedroogde peper)
2 laurierblaadjes
1 tl zout
50 ml zonnebloemolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 middelgrote wortel, fijngesneden
1 prei, in halve ringen
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl zeezout
4 pimentkorrels, fijngewreven in een vijzel
⅙ Adjumapeper, fijngesneden
300 gr tomaten in blik, gepureerd
1 bosje bladselderij, fijngesneden
3 tl limoensap

bosui, in dunne ringetjes

Breng de spliterwten aan de kook met zeezout. Schuim af zodra zich een kraag heeft gevormd, en voeg de chipotle en laurier toe. Kook de spliterwten tot ze bijna uit elkaar vallen(ongeveer 45 minuten).
Fruit in een andere pan de ui, knoflook, wortel, prei, piment en Adjuma in zonnebloemolie tot de ui zacht is. Voeg de tomaten uit blik toe en laat zachtjes koken. Voeg zodra ze gaar zijn de spliterwten en het water uit de andere pan hieraan toe.
Laat pruttelen totdat de wortel zacht is. Draai dan het vuur uit.
Roer tot slot de bladselderij en het limoensap door de soep. Maak eventueel verder op smaak met zout. Serveer met bosui.

Comments are closed.