Surinaamse bruine bonensoep met kip en zoutvlees

De Surinaamse keuken is een wonderlijke mix van inheemse gerechten en invloeden uit Afrika, China, India (Hindoestaans) en Indonesië. Net als in de Braziliaanse keuken komen peulvruchten veelvuldig voor in de recepten. Wat deze soep typisch Surinaams maakt zijn de piment en het zoutvlees. Dat maken we ook zelf volgens dit recept.

325 gram bruine bonen, 1 nacht geweekt in ruim water
2 L water
2 laurierblaadjes
50 ml zonnebloemolie
75 gr zoutvlees, in dobbelstenen van 1,5 cm gesneden
¼  Adjuma peper, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
1 middelgrote wortel, in kleine blokjes
1 prei, in dunne halve ringen gesneden
3 pimentkorrels, fijngemaakt in een vijzel
300 gr tomaten uit blik, gepureerd
200 gr kippendijen
1 bosje bladselderij, fijngesneden
2 tl limoensoep
zout

bosui, in dunne ringetjes

Giet de bonen in een vergiet, spoel af en kook in vers water met zout en laurier in ongeveer 90 minuten gaar of totdat het water dikker wordt door het vrijkomende zetmeel.
Fruit het zoutvlees samen met de Adjuma minimaal een half uur in zonnebloemolie. Voeg dan de ui, knoflook, wortel, prei en pimentkorrels toe en bak mee.
Dan de tomaten uit blik en de bonen met het kookvocht toevoegen en het geheel een half uur zachtjes laten garen.
Bestrooi de kippendijen met zout en braad ze in een koekenpan. Snijd vervolgens in blokjes van 2 cm en voeg aan de soep toe. Laat aan de kook komen en draai dan meteen het vuur uit.
Voeg tot slot de bladselderij toe en maak op smaak met limoensap. Serveer met bosui.

Comments are closed.