Mosterdsoep met paprika en prei

Mocht je nog geen inspiratie hebben voor het voorgerecht op Tweede Kerstdag, dan is hier een suggestie: een eenvoudige, kleurrijke mosterdsoep. Vergis je niet: het is een eenvoudig recept, maar let er wel op dat de wortel echt gaar is voor je de room, mosterd en water toevoegt. Anders krijg je stukjes en dat ziet er ten eerste niet goed uit en ten tweede voelt het raar in je mond.
Dijon mosterd is scherp maar wordt verzacht door de room. Je kunt hem ook met de prei meebakken om de azijn deels te verdampen voor een nog milder effect. De groenten geven de soep meer body (en vooral een interessantere smaak- en mondbeleving) dan een klassieke mosterdsoep die grofweg bestaat uit bouillon, room en mosterd vooral smaakt naar, tja, mosterd.
Djionmosterd is te heftig voor een basale mosterdsoep, en mede daarom combineren we hem met andere ingrediënten. Maar je mag het altijd zonder proberen natuurlijk.
Leuke weetjes om op te dissen tijdens het kerstdiner: Dijon wordt beschouwd als de mosterdhoofdstad van de wereld. Meer inspiratie vind je misschien op de site van deze Belgische webshop die een geschiedenis van de mosterd schreef.

Voor 6 personen

50 ml olijfolie
1 middelgrote ui, grof gesnipperd
2 wortels, grof gesneden
1 prei, in dunne halve ringen
½ Spaanse peper, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
4 el dijon mosterd
400 ml room
1 groene paprika, in blokjes en 25 min geroosterd met zout en olijfolie in een oven van 160℃
1 rode paprika,in blokjes en 25 min geroosterd met zout en olijfolie in een oven van 160℃
¼ spitskool, in dunne reepjes van 2 cm
750 ml water

bosui, in dunne ringetjes

In olijfolie de wortel, ui, de helft van de prei, peper en knoflook fruiten. Laat het geheel garen totdat de wortel goed zacht is. Voeg daarna room, mosterd en water toe en breng aan de kook. Draai dan meteen het vuur uit en pureer de soep. Voeg tot slot de geroosterde paprika, spitskool en de rest van de prei aan de soep toe. Laat even staan zodat de kool licht kan garen.
Maak eventueel verder op smaak met peper en zout. Serveer met bosui.

Comments are closed.