Marokkaanse kikkererwtensoep met spinazie

Dat gedroogd fruit goed in een hartige bereiding past, schreven we vorige maand bij het recept voor linzensoep met gehakt en pruimen. De zoete toets in deze Marokkaanse soep is te danken aan gedroogde abrikozen en haar hartigheid aan verwarmende specerijen als chilipeper en kaneel. Vanwege de spinazie de soep wel best meteen opeten.

voor 4 personen

325 gram gedroogde kikkererwten, één nacht geweekt in ruim koud water
50 ml olijfolie
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, grof gesneden
2,5 tl chilipoeder
¾ tl kaneel
1 tl cayennepeper
100 gram gedroogde abrikozen, fijngesneden of gepureerd
80 gram tomatenpuree
150 gram wilde spinazie, gewassen en grof gehakt
6 tl limoensap
2 tl zeezout

yoghurt
koriander, fijngesneden

Giet de kikkererwten af en kook ze in twee liter vers water met een theelepel zout gedurende ongeveer 90 minuten. Schuim tussendoor af.
Fruit ui en knoflook zachtjes in olijfolie tot de ui zacht is. Dan het chilipoeder, de kaneel en cayennepeper toevoegen en kort meebakken. Vervolgens de tomatenpuree en het kookvocht van de kikkererwten (als ze klaar zijn) toevoegen en doorroeren. Voeg dan de abrikozen toe en laat zachtjes pruttelen.
Draai het vuur uit en doe de spinazie en 1/3 van de kikkererwten in de pan. Pureer het geheel tot de spinazie fijn is. Roer daarna de overgebleven kikkererwten door de soep.
Maak de soep op smaak met zout en limoensap. Serveer met yoghurt en koriander.

Comments are closed.