Hongaarse Goulashsoep

Goulash is al in de middeleeuwen ontstaan tijdens de voettochten die herders in het voorjaar met grote kuddes vee ondernamen. Het bestaat uit rundvlees (hoewel varken en lam ook geschikt zijn) en groenten, flink op smaak gebracht met paprika. Eigenlijk horen er ook noedels in, maar omdat die er op het laatste moment in meegekookt moeten worden, is dat bij Soup en Zo niet praktisch. Je kunt ze bijvoorbeeld vervangen door in blokjes gesneden aardappels, of, als je thuis een kleinere portie maakt die je direct opdient, van internet een recept voor ‘csipetke’ (ei, bloem en zout) halen. Het blog The Hungary Dish heeft een recept, naast nog veel meer Hongaarse gerechten en achtergrondinformatie.

Sukadevlees
50 ml olijfolie
250 gr runderlappen, versnijden tot plakken van maximaal 2 cm dikte
30 gr boter
½ ui, fijngesnipperd
6 tl paprikapoeder
½ tl cayennepoeder
3 tl komijnpoeder
½ chipotle peper
2 tl zeezout
3 st kardemompeulen, gekneusd
3 laurierblaadjes
50 gr tomatenpuree
750 ml water

Bestrooi de runderlappen met zout en braad ze aan beide zijden aan in olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Leg ze even opzij.
Fruit in dezelfde pan de ui in boter. Voeg er zodra die zacht is het paprikapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, zeezout, de kardemom, laurier, tomatenpuree en water aan toe. Leg het vlees erin en zorg dat het goed onder staat. Laat vier uur garen en roer af en toe.

Goulash
30 gr boter
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
150 gr aardappelen, in blokjes
750 gr tomaten in blik, gepureerd
100 gr sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes van 3 cm
2 rode paprika’s, in stukjes van 2 cm, geroosterd in een oven van 180ºC gedurende 24 minuten

zure room
bosui, in dunne ringetjes

Als het sukadevlees klaar is, de ui en knoflook fruiten in boter. Voeg de aardappelblokjes en het sukadevlees toe en laat suderen tot de aardappelen gaar zijn.
Dan de tomaten uit blik, de geroosterde paprika en sperziebonen toevoegen. Laat koken tot de bonen gaar zijn.
Breng op smaak met zout. Serveer met zure room en bosui.

Comments are closed.