Toscaanse tomatensoep met als topping pesto
<<Voor 4 personen
- 100 ml olijfolie
- 1 middelgrote ui, grof gesnipperd
- ½ wortel, in 1 cm plakken
- ½ prei, in dunne halve ringen
- 1 stengel bleekselderij, in ½ cm boogjes
- 2 tenen knoflook, grof gesneden
- ¼ tl zwarte peper
- 8 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
- 3 blikken gepelde tomaten (à 400 gr)
- 200 ml water
- 8 takjes verse oregano, alleen de blaadjes
- 25 blaadjes basilicum
- 5 takjes platte peterselie, alleen de blaadjes
- zeezout
- —
- parmezaanse kaas
- basilicum pesto zie hier
Verhit de helft van de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui, wortel, prei, bleekselderij, knoflook, zwarte peper en tijm. Voeg de gepelde tomaten, het water en een snuf zeezout toe. Verwarm tot net onder het kookpunt en zet het vuur dan uit. Voeg nu de verse kruiden en de rest van olijfolie toe. Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Serveer de soep met parmezaanse kaas en pesto.