Surinaamse gele pesiesoep
<<Nederland heeft snert, het Caribisch gebied heeft pesi. De combinatie van spliterwten ('pesi' in het Surinaams) en bladselderij maakt dat ze op elkaar lijken, maar toch heeft de pesi een echt tropisch karakter. Je kunt hem daardoor eigenlijk net zo goed op warme dagen eten. Vooral de specerijen zijn verantwoordelijk voor de tropische touch, en dan met name de piment.
voor 4 personen
- 350 gr gele spliterwten, gewassen tot het spoelwater redelijk helder is
- 1½ l water
- 2 laurierblaadjes
- ½ chipotle peper, naar keuze
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- ¾ wortel, in dobbelsteentjes
- ½ prei, in dunne halve ringen
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 8 pimentkorrels, gemalen in een vijzel
- ½ adjuma peper of Madame Jeanette peper, fijngesneden
- 300 gr gepelde tomaten in blik, gepureerd
- 1 grote bos bladselderij, fijngehakt
- sap van ½ limoen
- zeezout
- —
- bosui
Breng de spliterwten aan de kook met het water en ½ theelepel zeezout. Schep het schuim van het oppervlak en voeg de laurier en eventueel de chipotle-peper toe. Kook de spliterwten in circa 45 minuten gaar op laag vuur. Giet ze af maar gooi het kookvocht niet weg.
Verhit in een andere soeppan de zonnebloemolie en fruit daarin de ui, knoflook, wortel, prei, piment en adjuma peper met een snuf zeezout. Voeg de tomaten uit blik toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken. Doe de spliterwten met het kookvocht erbij. Vul eventueel aan met kraanwater als de soep te dik is. Laat die zachtjes koken tot de wortel zacht is. Draai dan het vuur uit. Roer tot slot de bladselderij en het limoensap door de soep en breng hem op smaak met zeezout. Serveer de soep met ringetjes bosui.