Spaanse linzensoep met chorizo
<<Voor 4 personen
- 40 ml olijfolie
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- ½ wortel, in dobbelsteentjes
- ½ prei, in dunne halve ringen
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- ¾ Spaanse rode peper, fijngesneden
- 4 trostomaten
- 2 tl paprikapoeder
- 2 laurierblaadjes
- 60 gr tomatenpuree
- 250 gr de puy linzen, gewassen
- 1,5 l water
- 2 rode paprika’s, geroosterd, in blokjes
- 200 gr chorizo, in dobbelsteentjes
- 15 ml balsamico azijn
- zeezout
- —
- bosui
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui, wortel, prei, knoflook en Spaanse peper met een snuf zeezout. Snijd een kruis in de onderkant van de trostomaten, dompel ze in kokend water, trek de velletjes eraf en snijf de tomaten in blokjes.
Doe de tomaat, het paprikapoeder, de laurierblaadjes en de tomatenpuree bij de groenten in de pan. Roer en fruit kort mee. Voeg dan de linzen en het water toe. Breng aan de kook en kook op hoog vuur de linzen in 30 minuten gaar. Roer dan de paprika, chorizo en balsamico azijn door de soep en zet het vuur uit. Laat de soep 20 minuten staan. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Serveer de soep met bosui.