Linzensoep met pruimen en rundergehakt
<<Als de smaken in deze soep goed in balans zijn dan dansen ze in je mond. De zoete pruimen en pompoen, de aardetonen van de linzen en het hartige van het rundergehakt vormen samen een zinnenprikkelende harmonie.
Voor 4 personen
- 50 ml olijfolie
- 250 gr rundergehakt
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 200 ml rode wijn
- 100 ml sherry
- 125 gram gedroogde, ontpitte pruimen, grof gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 3 tl tijm
- ⅛ tl zwarte peper
- 3 el tomatenpuree
- 1,5 l water
- 250 gr du puy linzen
- ½ kleine hokkaido pompoen, in blokjes gesneden
- zwarte peper uit de molen
- 1,5 tl zeezout
- —
- basilicum
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak daarin het rundergehakt met een snuf zeezout en rul een beetje bruin. Voeg ui en knoflook toe en bak die mee tot de groenten glazig zijn. Blus af met de rode wijn en de sherry. Voeg de pruimen, laurierblaadjes, tijm, zwarte peper en tomatenpuree toe. Giet het water erbij en breng aan de kook. Doe de linzen in de pan en kook ze circa 45 minuten gaar op laag vuur. Voeg de pompoen toe en kook ook die op laag vuur in 10-15 minuten gaar. Voeg meer water toe als de soep te dik is naar je zin en breng hem op smaak met zwarte peper en zeezout. Serveer de soep met basilicum.