Braziliaanse bruine bonensoep met chorizo en salami
<<Voor 4 personen
- 350 g gedroogde bruine bonen, één nacht gekweekt in ruim water
- 1,5 l water
- 50 g boter
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
- ½ wortel, in dobbelsteentjes
- ½ prei, in dunne halve ringen
- 1 grote teen knoflook, fijngesneden 50 g tomatenpuree
- 12 takjes verse tijm, alleen de blaadjes 5 blaadjes salie, fijngesneden
- ½ Spaanse rode peper, fijngesneden 3 laurierblaadjes
- 100 g chorizo, in dobbelsteentjes
- 75 g salami, in dobbelsteentjes
- 5 takjes bladpeterselie, fijngesneden
- sap van ½ limoen
- zeezout
- —
- bosui
- zure room
Spoel de geweekte bonen schoon in een vergiet. Doe ze in een pan en voeg water toe tot de bonen ruim onder staan. Breng op hoog vuur aan de kook met een theelepel zeezout. Schep eventueel schuim eraf en voeg de laurierblaadjes toe. De bonen zijn gaar als ze zacht zijn (75-90 minuten). Giet de bonen af en bewaar het water.
Fruit in een andere soeppan ui, wortel, prei, rode peper, knoflook met een snuf zeezout in boter. Voeg tijm, salie, tomatenpuree, de chorizo en salami, de bonen en het kookwater toe. Gebruik zoveel water tot het geheel net onder staat. Vul zonodig aan met kraanwater. Breng aan de kook, roer goed om en zet het vuur uit. Tot slot de fijngesneden peterselie toevoegen en op smaak brengen met limoensap en zeezout.