- Soup en Zo - https://soupenzo.nl -

Gerookte Mexicaanse chili’s uit Engeland

Geplaatst door Lotte ten Voorde Op 11/12/2014 @ 15:22 In Achtergrond | Reacties uitgeschakeld

In Zuidwest Engeland staat de South Devon Chili Farm, waar met kassen het klimaat van het broeierige Zuid-Amerikaanse regenwoud wordt nagebootst. Door het gematigde zeeklimaat (zeer warme zomers en een gemiddelde temperatuur van tien graden in januari) is er niet veel meer nodig dan een tunnel die de planten beschermt tegen wind en de warmte van de zon vasthoudt. Sinds de start in 2003 is de productie gestaag gegroeid tot 10.000 chiliplanten van ruim twintig verschillende soorten per haar. Die chili’s verkopen ze vers, als zaden, zaailingen of verwerkt in producten als sauzen en chocolade.

Soup en Zo stuitte op de chili farm tijdens een zoektocht naar het perfecte ingrediënt voor de chili sin carne, een pittige bonensoep zonder vlees. (Inmiddels zijn we fan van de peper en gebruiken we hem ook in andere, niet Mexicaanse, soepen zoals de goulash [1].) De Chipotle is een gedroogde en gerookte jalapeño peper. Het roken van chili’s is een heel vroege vorm van gepreserveerd voedsel die al eeuwen vóór het rijk van de Azteken werd toegepast. Chili’s drogen in de zon gebeurde zelfs daarvoor al, maar het vlees van de jalapeño was te dik en sappig voor die methode, en dus hingen ze hem boven een vuurtje.

Chili’s vormen al duizenden jaren het hoofdbestanddeel van elk Mexicaans gerecht. Verse, gedroogde en gerookte pepers worden gecombineerd tot de juiste balans van scherpte en smaak is gevonden. Sinds de ontdekking van Amerika verspreidde de populariteit van de chilipeper zich rap over Europa. Geen wonder dus dat ook in hier, ver weg van haar natuurlijke habitat, de chilipeper verbouwd wordt.

Website Chipotle People [2] meldt dat Chipotle, hoewel gedroogde chilis overal ter wereld gebruikt worden, toch vooral in Mexico zijn gebleven. Dat verklaart ook waarom het tot voor kort moeilijk was er aan te komen. Inmiddels biedt de webwinkel van de Devon Chili Farm uitkomst en kun je de Chipotle ook bij Nederlandse aanbieders vinden, zoals bij webwinkel Gekruid [3].

De South Devon Chili Farm is overigens behoorlijk bekend in Engeland. Zelfs Jamie Oliver koopt er zijn chilipepers. In een aflevering op zijn FoodTube  [4]probeert hij een van hun verse chili’s met de tot de verbeelding sprekende naam ‘Ring of fire’. Rauw.

www.southdevonchillifarm.co.uk [5]


Artikel afgedrukt van Soup en Zo: https://soupenzo.nl

URL naar artikel: https://soupenzo.nl/achtergrond/gerookte-mexicaanse-chilis-uit-engeland/

URLs in dit bericht:

[1] goulash: https://soupenzo.nl/?p=4391

[2] Chipotle People: http://chipotlepeople.com/?page_id=812

[3] Gekruid: http://www.gekruid.com/chipotle-chilipeper.html

[4] FoodTube : http://www.youtube.com/watch?v=2pzOR5t-XEU&list=PLOkwe_uEYRV1XUx_5zQB54Iz_-uBagxns&feature=player_embedded

[5] www.southdevonchillifarm.co.uk: https://soupenzo.nlwww.southdevonchillifarm.co.uk

Copyright © 2013 Soup en Zo. All rights reserved.